Gezin

Een mediator inschakelen bij een echtscheiding

Een echtscheiding is een van de naarste dingen die men kan meemaken in het leven. Je zult hiervan dan ook zeker de eerste paar maanden emotioneel niet stabiel zijn, en zult daarom een verscheidenheid aan emoties ervaren, van intense woede tot manisch verdriet. Toch is dit tegelijkertijd ook een periode waarin veel zaken geregeld moeten worden: er moeten nieuwe woningen worden gezocht, spullen moeten worden verdeeld, en eventuele kinderen moeten worden verzorgd. Dit alles kan ontzettend lastig zijn als je emotioneel totaal overhoop bent gegooid. Het kan daarom een goed idee zijn om een mediator in ede in te schakelen: zij kunnen je helpen tijdens deze chaotische periode toch de belangrijke dingen te regelen. 

 

Wat doet een mediator eigenlijk? 

Een mediator is eigenlijk simpelweg niks meer dan een neutrale derde partij, die ervoor probeert te zorgen dat de andere partijen beide met een tevreden gevoel weggaan. Zij worden niet alleen ingezet bij echtscheiding, maar in tal van conflicten, van kleine strafrechtelijke vergrijpen tot civiele zaken. De mediator zal nooit partij kiezen, en kan daarom proberen iedereens belangen te behartigen. Daarnaast zal deze persoon er ook voor zorgen dat de uiteindelijke verdeling eerlijk is, zodat beide personen met een voldaan gevoel uit elkaar kunnen gaan. 

 

Hoe verloopt dit proces?

Wanneer je bij een mediator aanklopt, bijvoorbeeld Circles mediation, zullen zij eerst in individueel gesprek gaan met beide partijen. Hierin zullen de wensen en eisen van deze partijen besproken worden, zodat hier verder in het proces rekening mee kan worden gehouden. Daarna zal je samen met je ex-partner en de mediator in gesprek gaan, om zo tot een eerlijke verdeling te komen. Hierbij zal de mediator dienen als gespreksleider en scheidsrechter, zodat er geen woede naar boven komt of andere narigheid ontstaat. Ook zal die aangeven wanneer iemand echt onredelijk is, zodat alles niet uit de hand loopt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *