Gezin

Wat als je geliefde verslaafd is?

Omgaan met de verslaving van een geliefde kan een ongelooflijk moeilijke en emotioneel zware ervaring zijn. Verslaving is een complex probleem dat een uitgebreide behandeling, steun en begrip van familie en vrienden vereist. Het is belangrijk de tekenen van verslaving te herkennen om je partner of kind te helpen de steun te krijgen die hij of zij nodig heeft.

Tekenen van verslaving

Vroege tekenen van verslaving kunnen bestaan uit plotselinge veranderingen in gedrag zoals liegen, het vermijden van sociale situaties, het niet nakomen van verantwoordelijkheden en zelfs lichamelijke achteruitgang. Deze symptomen kunnen wijzen op drugs- of alcoholmisbruik, maar ook op andere vormen van verslavend gedrag zoals gokken of dwangmatige uitgaven. Bij Connection SGGZ is veel kennis in huis over verslavingen. 

Het belang van een open gesprek

Het is belangrijk dat je een open en eerlijk gesprek voert met jouw dierbare over zijn of haar probleem en hem of haar aanspoort professionele hulp te zoeken. Dit kan betekenen dat hij of zij wordt aangemoedigd om therapie te volgen bij een geestelijke gezondheidswerker die gespecialiseerd is in verslavingsbehandeling, of dat hij of zij zich aansluit bij een 12-stappenprogramma zoals Anonieme Alcoholisten of Anonieme Druggebruikers. Kijk eens op www.connection-sggz.nl voor meer tips. 

Emotioneel steunen

Het is ook essentieel om je partner of kind in deze moeilijke tijd emotioneel te steunen. Dit kan betekenen dat je samen deelneemt aan gezinstherapie sessies, dat je luistert zonder te oordelen, dat je begrip hebt voor alle tegenslagen die zich tijdens het herstel voordoen en dat je onvoorwaardelijke liefde en acceptatie geeft, ongeacht hun vooruitgang of moeilijkheden. Verder is het goed om jezelf voor te lichten over de verslavingsziekte, zodat je beter begrijpt hoe je je geliefde er het beste doorheen kunt helpen. Zorg er ten slotte voor dat je zowel lichamelijk als geestelijk goed voor jezelf zorgt, zodat je je partner of kind goed kunt ondersteunen tijdens zijn of haar reis naar herstel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *